Stabil seger mot Malmö

457
Foto: Christoffer Sturesson

FBC Lerum minimerade baklängesmålen och fick igång målskyttet igen när man vann komfortabelt mot Malmö FBC med 2-8 (1-1, 1-3, 0-4).

De tre senaste matcherna mot Karlstad, Åby o Lillån har Lerum straffats hårt med många spelvändningar och för många mål i baken för att de egna målen ska räcka. Malmö FBC var motstånd även under försäsongen där Lerum vann mycket tryggt men nu var det seriematch och andra förutsättningar.

I första perioden fanns det lite tendenser kvar från tidigare matcher och lite för många bjudningar för att det ska vara hälsosamt. Malmö tar ledningen efter fyra minuter och får därför näring till sin gameplan som innebär ett passivt försvarsspel som FBC Lerum skulle försöka hitta vägar genom. Vid ett sånt tillfälle lyckas man då Bäckman hittar Ekström på bortre och 1-1 efter första perioden.

Malmö får ta ledningen igen redan efter 56 sekunder men därefter var det Lerum för hela slanten. Lerums innovativa passningsspel resulterade och satte griller i huvudet på Malmöförsvaret. Lerumsmål av Noah Johansson och Joel Ekström i 2:a och 6:e minuten och bortalaget hade vänt på steken. Man fick också ett psykologiskt viktigt 2-4-mål alldeles innan periodvilan som Victor Johansson tryckte in på kontring serverad av återvändande Eddie Nissen-Sandberg. Lerum dominerade starkt bollinnehavet och det var egentligen bara i sitt enda powerplay som Malmö fick lite press på Lerum.

Dominansen fortsatte i tredje och Fredrik Bäckman satte kyligt 2-5 på kontring när det gått 8.16. Strax därefter blev det lite tumult och Ekström fick en 2+2 samtidigt som Malmö drog på sig en 2+10. I fyra-mot-fyra-spelet passade Lerums Noah Johansson på att göra 2-6 innan Malmö fick spela ett fruktlöst powerplay. När Oscar Johansson fick en U2 17.16 in i perioden satsade Malmö allt och tog ut målvakten. Det straffade sig när Ludvig Gustafsson gjorde 2-7 i öppen bur. Ytterligare en lerumsspelare fick syna botbänken när det gått 18.14 och då spelade Malmö 6 mot 3 under en minut – utan resultat. Istället kom Oscar Johansson in från sin utvisning och punkterade matchen med sitt 2-8-mål när det återstod 20 sekunder.

Vi såg nu det FBC Lerum som startade seriespelet med bättre försvarsspel och ett strålande målvaktsspel av Robin Pagoldh och ändå hade Lerum fyra backar borta.

Assisterande coach Ludwig Bengtsson sa efter matchen: ” Idag är det kollektivet som gör att vi kan lasta med tre friska pinnar på bussen hem. En lite trevande inledning och dubbla underlägen sedan tar vi taktpinnen. Vi spelar uppoffrande och tålmodigt resterande delar av matchen och är i stort sett felfria. Pontus Reinholdsson gör en riktigt fin match när han får komma in på backplats. Trygg med bollen och stark i det defensiva som öppnar upp för övriga spelare. Riktigt gott att se Fredrik Bäckman på härligt spelhumör, successivt varvar han upp. Sedan inte att förglömma Robin Pagoldh som sticker ut med många fina aktioner och tryggt spel. Enbart positiva känslor efter dagens match. Nu gör vi oss redo för nästa.

FBC Lerum ligger nu femma i serien som dock haltar betänkligt pga uppskjutna matcher. Lerum är ett av två lag som lyckats spela alla sina matcher och nu väntar Åstorp/Kvidinge nästa helg, söndag kl 16.