FBC Lerum vände efter katastrofstart

433

Katastrofstarten idag mot Åby var kusligt lik den mot Örebro för två veckor sedan då bortalaget vann. Denna gång lyckades FBC Lerums unga lag vända 0-5 efter första perioden till seger 8-7 (0-5, 4-1, 4-1).

FBC Lerums första period går förmodligen till historien som hemmalagets sämsta förstaperiod denna säsongen. Åby utnyttjade försvarsmissar i FBC vid samtliga sina fem mål och man hade på vippen även tryckt in 0-6 med lite flyt. Det var ett FBC Lerum i chock som gick in till periodvila för att få en hårblås av coach Anton Olofsson. Nog för att FBC hade det mesta bollinnehavet i första men skotten togs oftast från svåra lägen och Åby vann skottstatistiken med 3-12. 

FBC fick den start i andra som var livsviktig för matchen. Skytteligaledaren Joel Ekström gav hemmalaget energi med 1-5 på kontring 1.23. När de rödklädda fick spela powerplay i 4:e minuten tog det bara 10 sekunder för Noah Johansson att sätta tvåa mycket läckert framspelad av Joakim Fors. Lerum har sedan ett fantastiskt läge med öppet mål att göra 3-5 men målet missas men i samma byte hittar Joel Ekström vid samma bortre stolpe som vid mål 2 Noah som bara behöver vinkla in bollen och då står tiden bara på 5.40. Åby kommer inte över halva plan under första halvan av perioden – första skottet på mål avlossas först knappt halvvägs in i perioden. När FBC får ytterligare ett powerplay är det denna gången Joakim Fors som gör 4-5 efter att bollen gått som på ett snöre. Nu är Åby i brygga men efter 17 minuter får man in ett slumpskott från halva plan som styrs in via två spelare in i nätet bakom en chanslös Wedlin. Åby har tvåmålsöverläge inför tredje perioden.

Lerum får en likadan smakstart som i andra när Noah Johansson friläge och sätter 5-6 bara 49 sekunder in i tredje. Här får Åby nya krafter och sätter press på FBC – förmodligen inser man att strategin att bevaka ledningen inte kommer att hålla. Men två minuter efter 5-6 blir det Fredrik Bäckman som sätter målet som innebär att Lerum är ikapp, 6-6 efter 2.32. Lagledningen i hemmalaget kör tungt på förstafemman som några minuter senare avslutar ett strålande anfall med ledningsmålet 7-6 som signeras Joel Ekström som därmed är uppe i 50 poäng i sin ledning av skytteligan (30 mål + 20 assist). Strax efter har Lerum ännu en reptilsnabb kontring som sekretariatet nästan noterat 8-6 på men Oscar Johansson skott i öppna målet gick över. Åby sätter allt på ett kort nu och spelar allt tuffare och man tar tidigt ut målvakten för att ge sig själva chansen till de tre poäng som man så väl behöver. Då räddar Viktor Wedlin ett Åbyavslut och gör ett utkast som hittar Viktor Johansson som kan peta in bollen i det öppna målet och det är 8-6 med 3.20 kvar av tredje. Åby fortsätter med sex man på plan och gör snyggt 8-7 med dryga minuten kvar. FBC Lerum kontrollerar dock den resterande tiden och det var många lättade hemmaspelare som kunde jubla efter ytterligare en trepoängare och häng på kvalspelskvartetten.Noah Johansson var strålande denna eftermiddag och fick Endorfins pris för matchens lirare. 

Nu väntar en tuff långresa till Nyköping på onsdag då den uppskjutna matchen mot Onyx ska spelas.

Highlights – https://www.innebandy.tv/video?id=s-20210130lerum-aby-cqvqp