Pontus Persson om nästa års DJ-JAS

444
Foto: Martin Wallén

För två veckor sedan släppte svenska innebandyförbundet höstens grupper för Juniorallsvenskan. Nytt för denna säsongen är att damernas åldern är ändrad från DJ17 till DJ18 vilket gör att spelare födda 2003 får en ny chans.

Pontus Persson är fortsatt ansvarig för laget och under fjolårets säsong hann man inleda med sex inspelade poäng på fyra matcher. En inledning som var svår att bedöma hur långt det hade räckt.

– Väldigt svårt att svara på. Vi har höga krav på oss själva vilket gör att vi har höga målsättningar som lag. Den långsiktiga målsättningen var givetvis att ta oss till innebandyfesten och med lite tur och skicklighet så hade vi kunnat ta oss dit.

Just JAS-åldrarna var en av de ålderskullarna som fick tillåtelse att börja träna tidigare under tidig vår, då förbundet öppnade upp för att det fanns en chans att återuppta serierna, något som senare ställdes in.
– De första veckorna var väldigt lättsamma. Många tjejer har tränat på bra i skolan och hade en bra grund att stå på men för varje vecka som gick så växlade vi upp och förberedde oss som att det skulle bli matchspel.

När matchspelet ställdes in så har det har varit ännu mer fokus på att utveckla spelarna individuellt, skapa så matchlika övningar som möjligt så man får jobba och utveckla de situationer som man hamnar i under en match. När lottningen kom så var det lite av en överraskning sett till tidigare. En ren Göteborgsgrupp där man kommer möta lag som Partille, Pixbo, Lindås, Landvetter och Älvstranden för att nämna några.
– Kul att hamna i en serie med lag ifrån Göteborgstrakten där många lag är nya för oss. Svårt att veta i dagsläget hur alla lag står men vi ser fram emot kommande utmaningar.

Under de två tidigare åren har man istället haft lag från Jönköpingstrakterna och även ett starkt gäng som Fröjered. En helt annan typ av grupp.
– Känslan är att vår JAS-grupp har haft en väldigt hög nivå de två senaste åren. Det har varit många lag som varit inblandade i toppen och ta sig vidare till ett slutspel. Har i dagsläget inte jättebra koll på årets motståndare men den spontana känslan är att det väldigt snabbt kommer delas in ett toppskikt och ett bottenskikt.

Om du ser till ditt eget lag. Vad känner du att ni behöver jobba med för att mäta er med de bästa i Sverige?
– Egentligen det mesta. Vi vill hela tiden bli bättre och då är det väldigt svårt att säga något som man inte behöver jobba med. Vi har tagit stora kliv men jag vet att vi kan bli ännu bättre som lag och individuellt men om jag ska peka ut något specifikt så behöver vi bli mer kliniska i våra avslut.

Då JAS-laget kombineras av spelare från flera olika trupper så kommer man först till hösten igen börja att samköra gruppen. En planering håller på att sättas för att vara optimalt förberedda.
– I skrivande stund så har JAS-laget ett uppehåll från innebandyträningar och vi kommer dra igång i augusti igen. Spelarna tränar med sina ordinarie lag fram tills att vi drar igång med JAS igen. Det ska vara intensiva träningar med ett högt tempo där vi utmanar varandra till att bli ännu bättre innebandyspelare. Vi kommer jobba ännu mer med lagsammanhållningen, att hitta på saker utanför innebandyplanen. När det gäller träning och matcher så ska vi försöka boka in ett gäng matcher mot bra motstånd så vi ser vart vi står och vad vi behöver jobba på.

Vem tror du kan få ett genombrott kommande säsong?
– Svårt att nämna en spelare, jag hoppas på flera genombrott så att vi går långt. Vilka det blir är mindre viktigt!