Stark insats av ett stukat FBC

485
Foto: Christoffer Sturesson

Efter den inledande segern mot Lockerud Mariestad så väntade Jönköpings IK på hemmaplan i match ett av två. Omgång två i Svenska Cupen spelas nämligen i dubbelmöten.

Det var ett stukat Lerum som kom till matchstart. Duon Ekström & Johansson fortsatt iväg på landslagsuppdrag och där även William Ljungqvist, Gustav Bolander, Tim Sandblom och Anton Svanberg inte kom till spela av olika anledningar.

Jönköping tryckte gasen i bott med en gång och kom till avslut, men i en giftig spelvändning kunde Marcus Burman hitta fram till Pontus Reinholdsson, för dagen center, som kunde sätta 1-0. Inte helt oförtjänt så kunde sedan JIK både kvittera och ta ledningen där lagets förstafemman med Lindström, Glimberg, Björk, Hult och Wadsten hittade rätt två gånger om. Jönköping ägde mycket boll och Robin Pagoldh fick flertalet gånger om agera stabil sista utpost. Lerum stack upp emellanåt och att Victor Johansson ett par gånger om var nära en kvittering är inte helt ovanligt att se när han allt som oftast är effektiv i sitt styrspel längst fram.

Period två började i ett snarlikt utseende där Lerum rullade på två femmor och tvingades backa hem en del. Det hindrade dock inte laget från ett riktigt mönsteranfall som slutade med att Pontus Reinholdsson serverade Victor Johansson som tryckte upp 2-2 i nättaket. Jönköping börjar få allt svårare att ta sig igenom Lerums försvar och hemmalagets sekvenser med boll blir allt längre och tätare. Det resulterar tillslut i en ledning då Jesper Hallqvist tar ett par kliv från sin vänsterkant och hittar det bortre eftertraktade krysset bakom Jönköpings Alexander Gustafsson som för dagen fick förtroendet hos gästerna. Resterande del av perioden förblev mållös och Lerum hade en 3–2 ledning inför sista perioden.

Jönköping började period tre starkt och kunde följa upp kvittering i första bytet med att göra 3-4 via Dennis Svensson, fint framspelad av Lucas Bernhardsson. Drygt åtta minuter in såg chansen till kvittering ut att komma – Jönköping såg ut att få en utvisning, men efter en domarkonferens så ändrade man sig och matchen rullar på istället. En timeout kommer med drygt tre minuter kvar, men utan resultat denna gången. Jönköping lyckas hålla ut och vinner första matchen med 3-4. Returen väntar alltså redan på söndag när man beger sig till Jönköping och idrottshuset för andra matchen. Seger i returen och matchen går till förlängning. Skulle Jönköping vinna eller matchen sluta oavgjort så går Jönköping vidare till omgång 3.

FBC Lerums assisterande tränare Oscar Eriksson Elfsberg om matchen.
– Tycker vi gör en bra match över lag. Finns definitivt vissa detaljer att slipa på, men generellt över 60 minuter får de inte många klara målchanser mot vårt uppställda försvar vilket är positivt. Tyvärr orkar vi inte riktigt kraftsamla på slutet och därför får vi inte riktigt till någon slutforcering. Även kul att se att många spelare tog chansen att visa upp sig idag när en del spelare är borta.

Returen spelas på söndag i Jönköping, Matchen kommer gå att streama via innebandy.tv/lerum