Under skinnet på Andreas Eriksson

355

Andreas Eriksson är en av alla dessa hängivna ledare i FBC Lerum som nu tar ett steg in i vår damsektion som assisterande tränare i vårt div 1-damlag. Förutom att Andreas har en lång erfarenhet som ledare på vår ungdomssida med de senaste åren inom herrakademin så kliver han in med nya ögon och vill bidra till vårt damlag som siktar på kvalplats uppåt.

Berätta lite kort om vem Andreas Eriksson är för dem som inte känner dig!

Jag är 47 år och gift sedan 22 år och levt med min fru i 28. Vi har tillsammans 3 grabbar och bor i Lerum och har gjort så sedan 1996. Utöver mitt brinnande intresse för innebandy är löpning en stor passion. Annars är jag en person som drivs av mitt arbete på Caterpillar lika mycket som min innebandy. Jag är en positiv människa i grunden och ser det mesta här i livet som utmaningar som ska övervinnas.

Hur har det varit de första veckorna?

Det har varit fantastiskt roligt, alla från ledare och stab till tjejerna i laget är oerhört drivna och positiva människor. Det är tydligt vad vi vill med detta kompetenta innebandylag. Det är ganska mycket att sätta sig in så här i början men jag upplever att Mattis med stab är ödmjuka i frågan.

Du har en oerhört lång tränar/ledarbana på pojk/juniorsidan i FBC Lerum men nu har du gjort ett byte till vår andra stora sektion. Vilka är de största skillnaderna jämfört med när du engagerat dig på killsidan?

Skulle inte säga att det är någon skillnad på tjejer eller killar men det är klart att gå från junior till senior, fast i damsektionen, så är det ett stort steg uppåt. Det är mer träna för att vinna än att träna för att tävla, och dessa tjejer har verkligen högt uppsatta mål! vill verkligen mycket, det måsta jag säga. Jag beundrar deras vinnarinställning och höga ambitioner!

Vad anser du är dina styrkor som ledare?

Det är väl just ledarbiten där jag ofta drar paralleller från mitt yrke. Har jobbat med organisatoriska frågor sedan jag var 22 år gammal. Handlar mest om att se människan bakom klubba och boll också. En välmående människa presterar bäst på plan, det gäller alla sporter i min värld. Är man öppen och ödmjuk och gör jobbet, då funkar samarbetet mellan mig som ledare och spelare bäst upplever jag. Därefter handlar det om detaljer att slipa på men för all del, glöm inte att lyfta dom positiva bitarna. Jag upplever tyvärr allt för ofta att man fokuserar för mycket på det man inte gör så bra på plan och glömmer att lyfta det positiva som sagt. Sedan är jag en ledare som gillar detaljer på samma sätt som Mattis gör.

Du har förkovrat dig en del på egen hand också för att bli tränare – berätta lite om det.

Vi var i Prague Open 2017 när jag såg en annons från Svenska Innebandyförbundet om att de sökte instruktörer till Sweden Floorball Youth Camp. SFYC är ett läger som är framtaget av bland andra landslagens förbundskaptener. Det är ett läger för landets alla 15 åringar i IFÖ Arena i Uppsala och vi får själva som ledare åka på instruktörsutbildning under en helg varje år på Bosön i Stockholm innan detta läger. Där får man också möjligheten att träffa ledare från hela landet vilket gör att man knyter nya kontakter men också får en glimt av vad våra förbundskaptener vill få ut från nya spelare som kommer underifrån. Har varit med i 2 år men tyvärr så här i Covid-tider så har lägret blivit inställt.

Damlaget har haft en stigande formkurva under de första matcherna. Vad tror du om lagets möjligheter denna säsong?

Jag upplever på denna korta tid med dam-laget att vi har väldigt stora möjligheter att slåss i toppen av div 1, minst topp 2 i serien för att sedan kvala. Det är ju det första delmålet. Om och när vi väl lyckas är givetvis vår förhoppning att göra ett sådan bra kval som möjligt. Jag är realist men samtidigt en optimist och tycker att vi ska sikta högt. Målet är ju att ta klivet upp i allsvenskan. Det är alltid bra att ha den målbilden framför oss och våga prata om det.

Hur delar du och huvudtränare Mattis upp arbetsuppgifter och ansvar i ert ledarskap?

Vi kompletterar varandra väldigt bra jag och Mattis, vi ser på innebandy på många sätt likadant. Vi lärde känna varandra just via Sweden Youth Camp och jag ser hur väl han lagt upp vår strategi för säsongen. Då allt är så nytt har vi inte fördelat alla uppgifter helt klart ännu utan nu handlar det mest om att täcka upp där jag behövs, lära känna gruppen och att förtjäna min plats. Dock är vi båda överens om att jag kommer att få vara högst delaktig i de flesta arbetsuppgifter och kunna vara med att påverka och forma min egen roll. Sedan hur stor eller liten rollen blir, det blir ett gemensamt beslut , vi är ETT TEAM och rollerna kan utvecklas lite som vi själva anser är bäst. Jag är rak och tydlig i min dialog och det är Mattis med. Det som är bäst för gruppen, det är den linjen vi kör på.

Vad ser du mest fram emot denna säsong?

Många härligt tuffa träningar och matcher och förhoppningsvis mycket gott skratt på vägen. Vi är inte starkare än vår svagaste länk. Får vi alla att förstå sina roller och göra jobbet både på som utanför plan, då har vi mycket vunnit. Det gäller även oss i ledarstaben.

Mattias Flodén som ska kampera ihop med Andreas säger så här om nya samarbetet:

Superkul med Andreas som sista pusselbit i vår ledarstab. Vi lärde känna varandra hösten 2019 på SFYC i Uppsala och har sedan dess haft god kontakt. Andreas är en erfaren tränare med en ledarskapsförmåga utöver det vanliga. Med sin karisma, raka och positiva kommunikation samt vana att leda människor så kommer han tillföra mycket. Vi har samma syn på innebandy. Dels det taktiska och betydelsen av detaljerna men även tankar kring hur vi skall jobba med individuell spelarutveckling. Jag ser mycket framemot vårt samarbete.

Vi önskar Andreas ett stort lycka till och detsamma till hela laget!