Damlaget vände underläget och tog sjunde raka segern

240
Foto: Christoffer Sturesson

Vårt damlag begav sig på söndag morgon till Stenungsund för omgång sju i seriespelet. Det var ett laddat hemmalag med defensiva man-man metoder, fokus på aggressivitet och knallhårt arbetet i en mot en situationerna vilket skulle visa sig bli en mycket svår uppgift på parkettgolvet för FBC Lerum.

Tabellsjuan Stenungsund skapade målchanser med sitt raka anfallsspel och hade långt in i tredje perioden möjlighet att bryta FBC Lerums segersvit. Men med fyra game plans, mental styrka utöver det vanliga och en vilja att kriga i 60 minuter för tre poäng så lyckades vårt damlag vända underläge till seger med 4-5. Den sjunde raka fullpoängaren innebar, förutom fortsatt serieledning, även tangerat klubbrekord från säsongen 2006/2007.

Med revansch i sikte, förlust 1-6 hösten 2019, var alla rödklädda påkopplade från första tekning. Återigen hade FBC stort stöd från läktaren vilket gav extra energi och tillsammans med Stenungsunds fina arrangemang skapades en härlig atmosfär i arenan. Hemmalagets defensiva metod medförde en matchbild fylld av sekvenser där det gällde att vinna sin duell. FBC skapade många solklara målchanser genom att vinna sina en mot en situationer men siktet var svagt och målchanserna brändes. Perioden innehöll även oprecisa passningar och efter en räcka målchanser från gästerna kom en felpassning i uppspelsfasen vilket gav hemmalaget en gyllene målchans och Linn Thoréns skott satt knallhårt bakom Laura Ekman. Fortsatta anfallsförsök av FBC och till sist i periodens näst sista byte kunde Elli Falck forcera in kvitteringen när hon följde upp sin egen retur i nättaket.

Matchbilden i den andra perioden var väldigt lik den första. När FBC´s andrafemma gav sitt lag ledningen halvvägs in i matchen på en fin frislagsvariant där Andrea Frick förvaltade Annie Dristigs passning trodde nog många att FBC skulle gå ifrån målmässigt. Istället blev det startskottet på, om möjligt, ett ännu hungrigare Stenungsund som adderade flertalet mål i protokollet. I periodens trettonde matchminut kom kvitteringen när FBC fick sorteringsproblem i en spelvändning där två anfallande hemmaspelare mot Lerums tre försvarande omvandlades till en 2 mot 1. Bollinnehavet tillhörde fortsatt bortalaget men hemmalaget var rakare och fullpumpade av energi. Helt rättvist tog Stenungsund ledningen med 3-2 med ett vinkelskott långt ut vid sarg. Man var hetare, vann närkamperna och ville helt enkelt mer. Klockan stod på 13.26 och vart skulle matchen nu ta vägen?

FBC´s andra femma, vilken var lagets bästa för dagen, tog under hela matchen ett stort ansvar som enhet såväl defensivt som offensivt. Därför var det fullt logiskt att det var denna enhet som låg bakom den viktiga kvitteringen. Nyförvärvet Sara Ljunggren kunde efter en offensiv kanonad av hela femman sprätta in 3-3 med ett handledsskott med 15.23 på klockan. Assisten stod Frida Zätterman för. Reaktionen i det efterföljande bytet var allt annat än bra från FBC när man med mjukt närkampsspel tillät Stenungsund mycket opsykologiskt åter ta ledningen. Denna gång på en retursituation i målvaktsområdet.

Samtalet i paus inför den tredje perioden var fokuserat och tydligt. Game plan nummer fyra i ordningen med målsättning att vinna perioden med två mål. Stenungsunds insats var så här långt beundransvärd. Samtliga spelare i hemmalaget la ner ett enormt arbete utan boll men relativt tidigt i den sista perioden märktes det att krafterna började ta slut. FBC-anfallen avlöste varandra och trycket mot Stenungsunds mål var påtagligt. Fint samarbete på högerkanten mellan SDF SM spelarna Linn Löberg och Lina Engström i periodens sjätte minut ledde fram till Lerums fjärde mål för dagen. Linn satte upp Lina i steget som kunde attackera och med ett distinkt dragskott hittade hon nätet i bortre gaveln bakom Stenungsunds bästa spelare Josefine Borgersen.

FBC malde på framåt men med fortsatt stort hjärta skyddade hemmalaget sitt mål och området runt omkring. Matchklockande tickade på och det började närma sig slutet. Till slut, 16.04 på klockan kom segermålet för FBC Lerum. Ännu en gång ett längre malande anfall där upprullningen var synkad och assisten från Elsa Norrsell utfördes med kvalité vilket satt upp Annie i ett bra avslutsläge från sin liberoposition. Det låga dragskottet letade sig in vid stolproten och en härlig glädje utspelade sig. Stenungsund gjorde en sista push men nu var det inga tveksamheter från FBC. Den defensiva positioneringen satt och skottäcken stängde ner hemmalagets försök till kvittering. En riktig nagelbitare var till ända där FBC drog det längsta strået.

Asissterande tränare Andreas Eriksson kommenterar:
– En match där vi var det spelförande laget under hela matchen där energin och spellusten var hög trots att det var tidig bortamatch. Vi hade väldigt många kvalificerade chanser men bollen ville inte riktigt in som den kanske borde. Dock får vi ändå berömma hela laget för sin kämpainsats, tjejerna kämpade och slet. Vi blev ändå till sist tvungna att kasta om en del i femmorna i slutet på andra och tredje, men efter fortsatt hög intensitet och kämpande, avslutade vi sista perioden med 2–0 till vinst med 4–5. Ett styrkebesked att vi fortsätter och vinna, både hemma som borta och vi bygger för framtiden på så många olika sätt. Vi är ju trots allt ett ungt lag med många nya tjejer.

Målvakten Laura Ekman berättar hur hon upplevde matchen:
– Matchen mot Stenungsund upplevde jag för min del ganska svår då vi ägde mycket boll och dom bara kom till några få avslut då och då. Det är alltid lite speciellt med parkett både för mig och utespelarna vilket märktes till och från i passningarna som studsade. Vi kämpade in i det sista vilket jag tycker är fantastisk och det lönade sig med målen i sista perioden!

Damernas nästa match spelas i Lerums Arena nu på lördag när FBC Vinga gästar klockan 16.00