Damernas två senaste matcher gav 4 poäng

305

I den tionde omgången väntade toppkonkurrenten IBF Backadalen i Tuve Sporthall. Efter en mycket jämn och underhållande match fick den avgöras i sudden till Backadalens fördel som tog bonuspoängen.

Backadalen har likt FBC haft en stark höst där det enda poängtappet kom mot Zenith (3–3). Inför mötet med FBC Lerum vann Backadalen övertygande på bortaplan mot FBC Partille. Med andra ord väntade en stark motståndare på andra sidan. FBC Lerum hade tre seniorerfarna spelare på listan över ej tillgängliga pga. sjukdom så det var lite upp till bevis att ta sig an detta toppmöte.

Matchen var intensiv, tempofylld och händelserik. Vi fick se två lag som pressade högt och som ville spela offensiv och framåtlutande innebandy. Det bidrog till att matchen hade ett högt underhållningsvärde. Domarduon lät lagen vara huvudrollsinnehavare i period 1 och 3 då man höll en konsekvent linje som var logisk och enkel att förstå.

Efter två spelade perioder Backadalen hade ledningen med 4–3 och så långt var matchbilden relativt jämn. Den tredje perioden präglades av ett vilt forcerande FBC som hade ett övertag såväl spelmässigt som målchansmässigt. Det såg länge ut som att hemmalaget med storspelande målvakten Ida Hjern i spetsen skulle kunna hålla undan och bärga tre poäng. Men med dryga tre minuter kvar återerövrade Elli Falck bollen långt in på Backadalens planhalva och kvitterade till 4–4 med ett distinkt dragskott i den bortre gaveln. Lerum tryckte på ytterligare för ett ledningsmål och i matchminut 19 dansade bollen på Backadalens mållinje men matchen gick till förlängning.

I förlängningen tog FBC Lerum tag i taktpinnen från start och tryckte ner Backadalen men det var hemmalaget som fick sista ordet denna gång när en fastlåst situation ute vid FBC´s avbytarbås på något märkligt sätt blev till ett avslutsläge i höga slottet. Lovisa Odh fick på en fin träff och bollen letade sig in över Sarah Flodmars vänstra axel. 5–4 och extrapoängen till Backadalen.

Omgång 11 och sista matchen innan juluppehållet spelades mot Mölndals IBF i Aktiviteten. Mölndal kom till spel med fyra raka segrar och ett stärkt självförtroende. Ett lag som efter en relativt stor spelaromsättning under silly season hittat rätt med sina formationer. FBC Lerum vann en klang och jubelpremiär med 12–2 men nu var alla inställda på ett svårare motstånd och precis så blev det men ändå till slut uddamålsseger och tre nya poäng till FBC.

Matchen som helhet blev en brötig tillställning där mer än det normala tilläts och en stundtals kaotisk matchbild skapades. Mölndal fick tidigt hål på FBC och hemmalaget hade en bit in på andra perioden ledningen med 3–1 efter bl.a. ett tjusigt zorromål av f.d. Lerums spelaren Nicole Skager. Mölndal kände garanterat doften av poäng och blev ännu svårare att luckra upp i och med att spelförstörande moment fick milda konsekvenser domarna. Nelly Larsson tvingades tyvärr utgå pga. en huvudskada efter en tackling i ryggen och i en annan sekvens stoppades en giftig spelvändning med dubbla slag bakifrån. Båda situationerna renderade endast i frislag. Minst sagt förvånande men bara att gilla läget.

Ett mentalt tufft läge för bortalaget men lagmoralen är magisk och FBC Lerum är svåra att besegra. 8.34 in i mellanakten reducerade Frida Zätterman när målvakten lämnade en retur på Andrea Fricks liberoavslut. Minuten senare kunde Elli Falck skicka in kvitteringen från fickan med ett dragskott som hittade nätmaskorna via ribban. Inom loppet av dryga minuten var FBC Lerum tillbaka målmässigt vilket skapade ett lugn och påfyllnad av energi. Trots ytterligare målchanser för båda lagen så stod det 3–3 efter två spelade perioder.

Den tredje perioden tillhörde till stora delar FBC Lerum. Ett ännu större bollinnehav med dubbla centrala hot och ett tydligare spel i hotande ytor fick Mölndal svårt att värja sig från för dagen svartklädda FBC Lerum. I periodens andra matchminut tryckte Lina Engström in Lerums fjärde mål, centralt nära målområdet och i efterföljande byten fanns möjligheter att utöka ledningen. Men Mölndal lyckades värja sig och var fortsatt farliga i sina kontringar. 5.51 in i perioden var kvitteringen ett faktum när Lerum inte lyckades stänga ner och täcka Lina Grönqvist skott.

Den här säsongen har FBC Lerum visat en styrka att i flertalet bortamatcher göra viktiga mål i den tredje perioden och så blev fallet även denna gång. I raden av anfall och attacker i jakten på ett ledningsmål lyckades till sist Elli Falck skicka in sitt lags femte mål. Klockan stod på 14.03 och vild glädje så klart! Återigen gjordes målet centralt nära målområdet vilket blivit en yta laget utvecklat en styrka att omvandla målchanser till mål. Målet blev matchens sista och FBC Lerum lyckades bärga tre ytterst viktiga poäng.

Huvudtränare Mattias Flodén kommenterar matcherna mot Backadalen och Mölndal:
-Vi gör en mycket stark prestation mot Backadalen! Tre spelare kommer inte till start pga sjukdom och där tappar vi både offensiv kraft (14 mål + 7 ass) och seniorerfarenhet (205 matcher). Men vår breda och kompetenta trupp visar återigen sin styrka. Våra tre 05:or Norrsell, Andrea Carlsson och Stina Persson klev fram och tog ett stort ansvar vilket var roligt att se. Imponerande av denna trio att spela så modigt och moget i en match av denna kaliber. Sett till vår prestation som lag så förtjänar vi mer än en poäng vilket känns surt. Men sättet vi genomför matchen på inger ett lugn och en positiv känsla nu när serien vänder med 6 av 9 matcher på hemmaplan och att det är vi som skall jaga. Det passar oss bra!

Som lag gör vi ingen topprestation mot Mölndal men hittar en väg att vända och vinna matchen. Det är starkt! Matchbilden blev lite låst och krampaktig från vår sida med ett hemmalag som var smarta och backade hem tight runt sitt mål. Vi försöker alltid vara kreativa och framåtlutande men det var svårt luckra upp Mölndals lågt stående försvar. Oftast klarade vi av att värdera rätt och hantera situationerna klokt med boll men när vi tog felbeslut kunde Mölndal kontraslå och kombinera över delvis öppna landskap vilket ledde till farliga målchanser. Som sagt, oerhört starkt att vi återigen hittar en väg att vinna en lurig bortamatch. Beslut, insatser och prestationer som leder till vinst är det enda sättet man lär sig på. Vi har under denna del av seriespelet tagit 9 vinster, spelat 1 oavgjord och förlorat 1 match. Ett imponerande facit av tjejerna där vi har lärt oss massor! Både om oss själva och våra motståndare.

-Under höstens seriespel har vi haft en kraftig viktning i antalet bortamatcher. Fyra stycken har spelats i Lerums Arena och sju har spelats på bortaplan där bl.a. samtliga tre matcher mot toppkonkurrenterna har spelats på bortaplan. Det är en utmaning i sig som skall kunna hanteras för att nå målsättningen allsvenskt kval. Spelet på bortaplan har sammantaget fungerat bra men laget trivs självklart allra bäst på hemmaplan i Lerums Arena och vi ser framemot den andra halvan av seriespelet.