Storseger för damlaget mot Guldheden

190
Coachduon Flodén o Eriksson var nöjda med insatsen mot Guldheden. Foto: Christoffer Sturesson

Damlaget ställdes för nya utmaningar när man i omgång 16 skulle möta Guldhedens IK på Valhallas parkettgolv. Höstens möte slutade med en 5–1 vinst för FBC Lerum där Guldheden visade en ultradefensiv med seriens lägst stående 2-1-2 uppställning. Med det i åtanke plus ovanan vid att spela på parkettgolv var en svår match att vänta men farhågorna var obefogade. Efter en något trög första period rann det iväg till storseger för FBC-tjejerna med hela 1-9.

Hemmalaget Guldheden visade från matchens första byte att den lågt stående 2-1-2 uppställningen från i höstas var skrotad. En högre utgångsposition med ett aktivare presspel och ryggsäckmarkering störde FBC Lerum. Passningsspelet krävde fler tillslag än vanligtvis och målchanser avslutades stressat. Som om inte det var tillräckligt så blev uppförsbacken brantare när hemmalaget tog ledningen på en kontring 16.55 in i perioden. Fanny Söderling sprang helt sonika igenom FBC-försvaret och hittade bortre krysset med sitt dragskott. Samma spelare drabbades av en utvisning i slutet av perioden. En gyllene chans att spräcka nollan men inget mål för FBC i sista spelminuten och Guldhedens 1–0 ledning stod sig perioden ut.

Den andra perioden startade på bästa sätt för FBC Lerum. Den nykomponerade powerplayuppställningen fick utdelning genom ett par fina passningar och ett avslut från Emma Brydolf i pointposition letade sig in lågt bakom Lena Lönnroth i Guldhedens mål. Assisten stod Elli Falck för och målet blev en energiinjektion till hela laget.

FBC Lerums höga press föll väl ut även denna match. Den störde Guldheden i uppspelsfasen och bollinnehavet var till FBC´s fördel, mycket tack vare mänger med återerövringar. Med ett tryggare och bättre passningsspel skapade FBC kvalitativa målchanser. 7.35 kom FBC´s ledningsmål efter ett fint uppbyggt anfall av första femman där Nelly Johansson påpassligt slog in en retur på Edda Gudnadottirs raka inspel mot Guldhedens mål. Hemmalaget hade den andra perioden som sin starkaste del sett till antalet avslut på mål men en säker sista utpost i FBC-målet, Laura Ekman, tog udden av Guldhedens offensiva försök.

Laura om sin egen insats:

– Det var kul att spela igen även om det var en svår match för mig på det sättet att Guldheden hade ganska få anfall mot oss. Det blev en del tid mellan anfallen där jag inte var så involverad i spelet. Då är det extra viktigt att hålla fokus och alltid vara beredd på att det kan hända något. Det jag gjorde bra var att jag höll fokuset och var beredd på att det kunde hända något. Jag försökte hålla en god kommunikation med utespelarna både under ”vanligt” spel och boxplay.

Med målmässig ledning spelade FBC Lerum med en större självklarhet i period två och varierade sin offensiv med metodisk speluppbyggnad och rakt attackspel. I periodens 15:e spelminut utökade FBC till 1–3. Emma Brydolf tog vara på Linn Löbergs raka inspel i slottet och Emma klappade in bollen på halvvolley i bortre gavel. Det visade sig vara periodens sista mål men det skulle komma mer i den tredje perioden.

Den tredje perioden innehöll allt man kan tänka sig. Utvisningar, straffslag och ett målfyrverkeri signerat FBC Lerum som gjorde hela sex mål. Halvvägs in i perioden forcerade Elli Falck in 1–4 efter ett centralt instick av Emma Brydolf när målburen. I det efterföljande bytet drabbades FBC av en utvisning men Guldheden fick inte hål på bortalagets starka boxplay.

Väl fulltaliga exploderade FBC Lerums målskytte med fem mål inom loppet av fem minuter. Linn Löberg satte en kylig straff till 1–5, Elli Falck fyllde på med 1–6 i PP fint assisterad av Linn Löberg med en klubba-fotpassning och efter att Stina Persson tagit vara på en lös boll i slottet efter bra presspel och prickskjutit 1–7 tog hemmalaget time out. Det stoppade inte FBC Lerums offensiv som spelade ut hela sitt register och fyllde på med två härliga mål. Elli Falck gjorde 1–8 köksvägen och Emma Brydolf satt punkt för målgörandet med en chipp och volley och 1–9 på tavlan.

Andrea summerar matchen:

-Vi startar matchen lite stressigt. Bollen studsar inte rätt för oss och vi missar våra målchanser. I andra perioden startar vi med ett powerplay som resulterar i ett snabbt kvitteringsmål. Vi kommer in med en helt annan energi och har ett lugn i spelet. Tredje perioden fortsatte vi att spela bra och fick också utdelning. Powerplayet var bra under hela matchen då vi gjorde mål på två av tre försök vilket vi saknat i tidigare matcher.

Laura om lagets prestation:

-Jag skulle säga att lagets prestation speglas i resultatet. Men jag tror målskillnaden hade växt ännu mer om vi hade startat matchen på samma sätt som vi avslutade den. Eftersom vi låg under med ett mål efter första tror jag att hela laget lyftes mentalt efter Emmas mål. Men även efter Elli Falcks mål i tredje så går ytterligare fem mål in och att hon gjorde mål när det fanns utrymme kvar för fler mål var nog viktigt för målskillnaden.

Huvudtränare Mattias Flodén kommenterar lagets 14 seger:

– Vi var inledningsvis kantiga i passningsspelet med parketten i fokus. Men försvarsspelet bidrog som vanligt till en grundtrygghet. I period två släppte det mentalt i takt med målproduktionen och utifrån det växte vi. Alla tre femmorna spelade ut och visade upp den innebandy vi vill stå för. Ett starkt försvarsspel, skickligheten i powerplay samt att vi gjorde små korrigeringar i speluppbyggnaden var nyckelfaktorer till en stark prestation. Jag upplevde att hela laget fick en boost av vårt spel i powerplay, där vi gjorde två mål på tre försök. Vårt 6 mot 5 spel i början av tredje perioden där vi flyttade boll med självförtroende och naglade fast Guldheden var också en höjdpunkt. Likaså när Linn satte straffen till 1–6 som gav laget ytterligare energi och glädje. Att tjejerna kombinerar en stark defensiv med offensiva delar som powerplay, 6 mot 5, straffmål och ett kreativt anfallsspel 5 mot 5 imponerar på mig och hela min ledarstab.