Magnus Warberg ska göra herrjuniorerna till självplågare

1255

Nu börjar teamet kring FBC Lerum/Floda IBK:s HJ Elit-lag att ta form. Först att presenteras är Magnus Warberg. Han var bland dem som startade innebandyverksamhet i Floda men i övrigt har det handlat om en friidrottskarriär i Sverigeeliten. Nu blir han ansvarig för fysträningen för HJ Elit. Och han har målsättningen klar.
– Killarna ska kunna köra 30-40 sekunder i full fart på innebandyplanen, ta en kort vila för att sedan köra igen. Mitt lag ska inte förlora för att de inte orkar, då blir jag arg säger Magnus.

Vi träffas i slutet av sista kurvan på Stonehills löparoval. Magnus, dryga 40 år gammal, är klädd i full löparmundering och ser ut som att han när som helst skulle kunna springa ifatt en gasell och brotta ner den. På denna löparoval har han spenderat många, många timmar.

Under sju år på 90-talet tränade han med Lerum Friidrott och tävlade mot Sverigeeliten på 800 meter. Fortfarande är det ingen som riktigt varit i närheten av hans banrekord på 600, 800 och 1000 meter på Stonehill. Som bäst gjorde han 1.50 på 800 meter. Jag känner plötsligt lite medlidande för våra juniorer. Här har de fått en tränare som är expert på att lida under två varv på rundbanan…

Men friidrottaren Magnus var faktiskt också bland dem som startade innebandyn Floda. Han fick tillgång till Alléhallen någon gång kring 1990. Tanken var att de skulle träna friidrott, men han och kompisarna tyckte att det var roligare att spela innebandy än att träna friidrott där. Snabbt blev detta känt och ibland kunde 50 personer dyka upp på träningarna.
– Då samlade vi alla klubborna på golvet och sedan plockade vi bort 30 av dem och de fick helt enkelt gå hem igen utan att träna. Det var en rolig tid, men jag hann sluta innan de andra startade Floda IBK.

Efter den stora satsningen på friidrotten återvände Magnus till innebandyn. 1998 började han spela med Floda IBK i division III. Sedan blev det en fortsättning i Hindås i div IV, Frölunda i div III och Balltorp i division II.
– Det var jättespännande att få möta Fredrik Oredsson och de andra i Frölunda Kulturhus. Jag kände ju halva laget.

Men löparkroppen var inte riktigt skapt för innebandy och Magnus fick allt större problem.
– Skadorna fick mig att sluta, knän och hälsenor tog mycket stryk. Jag höll kontakten med innebandyn och fram till för ett och halvt år sedan var jag fystränare för Flodas herrlag.

I dag klarar han av tuff löpträning varje dag utan problem, men nu är det länge sedan han nötte på de rödbruna banorna i Stenkullen. Det blir mest träning i skogen och han springer långa terränglopp, gärna med hinder. Och han älskar lopp som Borås Action Run.

Han fick frågan om det här jobbet från Ville Ekener i Floda IBK. Och eftersom han har familj och snart ska börja nytt jobb som rektor tog han en tids betänketid.
– Frågan jag ställde mig var; vill jag det här? Och jag kom fram till att jag ville det. Och min fru sa till mig att du är ju ändå alltid ute och tränar, så… Jag ser verkligen fram emot de första träningarna.

Magnus lovar att vara snäll mot killarna, men också att köra hårdare med dem än vad de någonsin gjort förut.
– Vi börjar mjukt med kul träning och mycket teknik i början, det är viktigt att man lär sig springa rätt, inte minst om man sedan ska ska kunna träna bra på egen hand. Successivt trappar vi upp, det kommer att bli tufft och roligt. De ska lära sig att springa med smärta i kroppen och tycka om det.

Och om sedan någon i laget börjar känna sig i toppform mot slutet av sommaren och vill testa hur de står sig mot Magnus banrekord på 800 meter så ska de förbereda sig på att lida något oerhört.
– Man måste kunna plåga sig själv något enormt. Gör någon av dem under 2.15 så blir jag imponerad.

I nästa vecka är det kickoff för satsningen på HJ Elit. Det är fortfarande möjligt att anmäla sitt intresse att vara med – men fortfarande gäller att det krävs att man är villig att lägga ner hela sin själ i innebandyn.

  Klicka här för att läsa mer om FBC Lerum och Floda IBK:s gemensamma satsning på HJ Elit och hur du anmäler dig.