Tuff förlust igen för ett frejdigt FBC Lerum

188
Arkivbild (Grindhage) på Sofie Ryynänen, en av flera duktiga FBC-are idag.

Oturen grinar vårt damlag i ansiktet och ånyo är det en sur uddamålsförlust som man får uppleva. Pixbo vinner med 4-5 (2-1, 1-1, 1-3) men det finns mycket positivt att ta med sig från matchen och vi kommer att se damlaget ta många poäng med ett spelet.

Rydsbergspubliken fick se en underhållande och frejdig förstaperiod med högt tempo. Ett mycket fokuserat och inspirerat FBC Lerum satte högsta fart direkt och tog också välförtjänt ledningen i den sjunde minuten när Johanna Bistedt frispelades av Cajsa Reuterberg och ensam med målvakten gjorde Johanna inget misstag utan 1-0 var ett faktum. Pixbo replikerade efter 10.35 till 1-1 och ett par minuter därefter fick FBC spela i numerärt överläge. FBC Lerum rullade runt sakta och metodiskt och till sist frispelades snyggt Sofia Andréasson på bortre stolpen av Moa Svan och vi såg ett läckert 2-1 när tiden stod på 15.01.

Lerum börjar andra perioden fantastiskt bra. Stor rörelse i anfallsspelet, tålamod och noggrannt passningsspel vilket genererar ett antal giftiga chanser som antingen går i täck, räddas av Pixbos målvakt eller går tätt utanför. Symtomatiskt för denna här säsongen så blir det istället för ett hemmamål vid en spelvändning när ett välplacerat Pixboskott går stolpe in till 2-2, tid 4.06.

I och med målet får Pixbo mer energi och får under en period genom ett antal farliga skott som Sara Viklund i Lerums mål lyckas rädda. Lerum blir slarvigare och det är ofta misslyckade uppspel som Pixbo får sina chanser och spelvändningar genom. Det känns inte säkert när Pixbo får spela powerplay efter 11.23 men istället lyckas FBC göra mål i numerära underläget. Johanna Bistedt hittar i en kontring Sofie Ryynänen som ger Lerum ledning igen, 3-2 efter 12.53.

Andra perioden börjar och slutar FBC bra men man har en mellanperiod där man låter Pixbo komma till alldeles för lätta och farliga lägen.

Pixbo börjar tredje genom att skapa ett kompakt tryck i FBCs zon under ett par minuter. Lerum klarar den första anstormningen men precis när det ser ut att stabilisera sig bjuder FBC på en riktig macka och Pixbo tar direkt vara på det och kvitterar 3-3 efter 3.03. Efter 6.17 tar Pixbo ledningen för första gången i matchen. Ett skott från halva plan hittar in i bortre burgaveln bakom en skymd Viklund.

FBC Lerum försöker och försöker men kommer inte till de där riktigt giftiga chanser och i 11e minuten tar man timeout för att satsa allt i slutskedet av matchen. Man får lön för mödan något slumpmässigt men ändå och efter 14.11 är det kvitterat 4-4. Måljingeln hinner knappt avslutas dock innan Pixbo tar ledningen igen 14.26 och FBC får börja jaga direkt igen. FBC får en gyllene chans när man får powerplay under matchens sista 90 sekunder och här har bl a hemmalaget ett ribbskott i den press man skapar.

Ja, vad säger man om den här matchen. FBC Lerum är definitivt värda minst en poäng men Pixbo utnyttjar effektivt de få ödesdigra misstag som hemmalaget gör. Men mycket positivt är det fartfyllda anfallsspel FBCs tjejer visar upp som kommer att ge resultat ju längre serien går. Nu väntar Backadalen borta nästa söndag och det kommer att vända.

Matchens lirare i hemmalaget blev denna afton Sara Viklund i FBCs mål.