Damerna inkasserade sin sjätte vinst

220
Målglädje i FBC. Foto: D-Foto

Seriespelet har startat på topp för damerna med fem raka segrar. Nu var det dags för hemmamatch mot Guldheden placerat i mitten av tabellen. Spelövertaget från FBC Lerum var genomgående markant med inslag av kontringar från Guldheden. Ett defensivt inriktat bortalag höll länge nere siffrorna med sin täta låga 2-1-2 box men under matchens andra halva gick FBC ifrån målmässigt och kunde inkassera ytterligare en vinst, denna gång med 5-1.

FBC Lerum tog omgående initiativ och tryckte ner Guldheden i egen zon. Bortalaget stack upp i matchminut åtta med ett giftigt avslut från fickan mot bortre kryss men Sarah Flodmar styrde bort bollen. Elli Falck var ytterst nära att kort därefter skicka in ett ledningsmål men skottet tog i stolpen. Signifikativt för perioden och matchen i stort var ett markant bollinnehav för hemmalaget där FBC försökte luckra upp motståndarboxen. Men merparten av alla skapade målchanser hamnade i skottäck, rakt på Guldhedens målvakt eller utanför. Det dröjde långt in i den första perioden innan Emma Brydolf kunde spräcka nollan. Linn Löberg stod för förarbetet med initiativ in i banan varpå Emma fick en stor yta att attackera centralt och placera in ett dragskott från distans.

I den andra perioden fortsatte bombardemanget mot Guldhedens målvakt Linda Lönnroth. Minst sagt överraskande och likt en kalldusch kom en kvittering 5.29 in i perioden. Ett vinkelskott från Beata Fahlvik Svensson i höjd med FBC-båset, hittade nätmaskorna bakom Sarah Flodmar. Men målet påverkade varken Sarah eller utespelarna. Alla tog ansvar, manade på med positiv pepp och matchbilden fortsatte med ett anfallande hemmalag och ett vilt kämpade Guldheden.

Halvvägs in i matchen skickade en Guldhedenspelare ett hörninslag rakt på Emma Brydolf. Bollen hamnade i Elli Falcks ägo som i sin tur hittade Lina Engström i slottet och så var hemmalaget i ledning igen. I det efterföljande bytet skedde en snarlik situation. Guldheden med ett nytt hörninslag, denna gång i det andra hörnet. Annie lyckades med sin press, bröt passningen och kunde från nära håll forcera in 3-1.

FBC skapade fler målchanser under perioden men bjöd också på några felpassningar i uppspelsfasen och Guldheden kom i ett par farliga spelvändningar. Men stark backchecking och fina räddningar av Sarah höll bortalaget borta från reduceringsmål.

Den tredje perioden blev snarlik tidigare perioder. FBC kom i den ena anfallsvågen efter den andra. Guldheden hade inslag av anfall men hemmalaget visade defensiv hunger och täckte ner skotten. Vi fick se två mål, båda gjorda av FBC Lerum. I matchminut sju kom ett riktigt fint spelvändningsmål där kedjan Dristig-Engquist-Zätterman hittade varandra med passningar på bladet. Zäta tog ett par kliv fram i högerfickan och hängde upp 4-1 bollen i nättaket med ett fint dragskott. Bra läge att göra 5-1 hade Emma Brydolf med dryga minuten kvar. Sarah spelvände med ett långt utkast till Emma men Lönnroth i bortamålet räddade. Spelvändningen fortsatte till ett längre anfall där Emma tog revansch och snirklade in sitt andra för dagen och FBC femte via köksvägen.

Assisterande tränare Andreas Eriksson kommenterar matchen:

– En match där vi redan från början kände att vi var det bättre laget. Visserligen så kontrade Guldheden så ofta som dom orkade men vi är starka i vår defensiva box och när dom väl kom igenom klev Sarah fram med viktiga räddningar. Återigen så har vi många målskyttar i Lerum vilket är en styrka. Det sänder en signal att alla kan bidra till lagets framgångar. Det är en stor trygghet.

Målskytten Annie Dristig, ger sin bild av matchen.

– Vi är det klart spelförande laget matchen igenom där Guldheden stod lågt i ett kompakt försvar. Matchen stod och vägde lite inledningsvis, det tog ett tag innan vi fick utdelning på etableringen i anfallszon och när lägena bjöds stack Guldheden upp på kontringar. Men vi har en stark tro på oss själva och vet att mål kommer komma så länge vi håller uppe vårt spel och fortsätter göra jobbet för varandra. Som Andreas säger, ”is i hjärnan och eld i hjärtat”! En som alltid visar vägen och som jag vill passa på att lyfta är vår Elli, hon är ostoppbar när hon forcerar fram med sin kraftfullhet och bidrar med både finess och ett otroligt viktigt grovjobb till laget. Så återigen en stabil seger som vi tar med oss i bagaget och 3 nya poäng inkasserade!

Huvudtränare Mattias Flodén summerar.

– Guldheden var duktiga på att hålla ihop sin tighta box och skydda sitt mål. Något vi även såg i matchen mot Partille där man lyckades hålla nere sifforna, precis som idag. Dagens seger innebar sjätte raka fullpoängaren vilket är en imponerande bedrift av tjejerna! Spelarna är alltid lyhörda och lojala och följer våra direktiv genom 60 minuter. Idag styrde vi om varierade anfallsspelet för att oftare hitta ytorna innanför Guldhedens box. Likadant var det i torsdags mot Kungälv där vi bytte anfallsmetod under matchen och kunde gå ifrån målmässigt. Som tränare är det väldigt motiverande och glädjefyllt att få jobba med detta lag. Ambitiösa, lyhörda, lojala och fulla med vinnarmentalitet hela gänget!